Konkurz Váhostavu potvrdzuje, že nás dobehla éra tzv. lacných diaľnic

24.09.2014 Bratislava

Bratislava 24. septembra (TASR) - Konkurz voči stavebnej spoločnosti Váhostav-SK bohužiaľ potvrdzuje, že nás dobehla éra tzv. lacných diaľnic. Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v reakcii na utorkové (23. 9.) informácie, že okresný súd v Bratislave začal voči Váhostavu konkurzné konanie pre nesplácanie záväzkov.

"Firmy v minulosti vysúťažili určité zákazky za ceny, ktoré nepokrývajú ani náklady a dostali sa do takýchto ťažkých situácií. O tomto probléme Váhostavu sa vedelo. My sme sa často pýtali, aj priamo manažmentu, že akým spôsobom sa chcú vysporiadať s celou situáciu, pretože v konečnom dôsledku takto zaťažujú najmä svojich subdodávateľov," priblížil.

"Manažment nás však presviedčal, že túto situáciu zvládne a je pripravený aj 'nalievaním' dodatočných zdrojov do firmy situáciu stabilizovať. Osobne si myslím, že toto v skutočnosti v konečnom dôsledku neovplyvní realizáciu jednotlivých stavieb, ktoré dnes majú na starosti," dodal šéf Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

"Spoločnosť Váhostav-SK zaznamenala v poslednom období z dôvodu nepriaznivej situácie v slovenskom stavebníctve niekoľko podaní na konkurz, ktoré podali veritelia spoločnosti," priblížil v utorok pre TASR hovorca firmy Tomáš Halán. Vedenie spoločnosti však podľa jeho slov transparentne pokračuje v urovnávaní sporov a v rokovaniach s jednotlivými veriteľmi. "Súčasne hľadá spôsob ako ukončiť začaté konkurzné konanie a pokračovať vo svojej činnosti," doplnil Halán.

Váhostav-SK momentálne stavia, alebo sa podieľa na výstavbe šiestich úsekov diaľnic. Z toho na dvoch požiadal o predĺženie lehoty výstavby, čo sa momentálne posudzuje. Konkrétne ide o prvý úsek z Jánoviec po Jablonov, ktorý Váhostav-SK buduje v konzorciu s firmou Bögl a Krýsl, a tiež úsek z Dubnej Skaly po Turany. Váhostav-SK tieto žiadosti o odklad odôvodňuje zmenami v projekte a zmenami v oblasti geológie a v posledných mesiacoch sa k tomu podľa spoločnosti pridali aj nepriaznivé poveternostné vplyvy. Firma sa zároveň spolupodieľa aj na modernizácii železničného úseku z Beluše po Púchov. Spoločnosť zamestnáva približne 1300 ľudí.

Váhostav-SK je v konkurznom konaní pre nezaplatených menej než 50 000 eur
Stavebná spoločnosť Váhostav-SK je v konkurznom konaní pre nezaplatených menej ako 50.000 eur. Takú sumu dlhujú stavbári spoločnosti Energy Pro. Podľa konateľa firmy Jozefa Váleka je väčšia časť nezaplatených peňazí za dodávku vykurovacích telies.

"V súvislosti s touto pohľadávkou prebieha aj súdne konanie, ktoré bolo odročené," doplnil Válek pre TASR. Váhostav-SK túto neuhradenú sumu potvrdil a vraví, že takmer polovicu z nej už zaplatil. Spoločnosť tiež tvrdí, že vždy dokázala spornú situáciu svojim veriteľom vysvetliť a dohodnúť sa na ďalšom postupe k spokojnosti oboch strán. Firma momentálne podľa hovorcu Tomáša Halána čaká na rozhodnutie súdu, ktoré jej do dnešného dňa zatiaľ nebolo doručené.

"Ak toto rozhodnutie Váhostav–SK dostane, v zákonnej lehote sa k nemu vyjadrí a samozrejme bude vzniknutú situáciu riešiť," avizoval Halán. Spoločnosť má podľa neho rovnako ako všetky iné firmy záväzky s rôznymi lehotami splatnosti. Tvrdí, že vedenie transparentne pokračuje v urovnávaní sporov a rokovaniach s jednotlivými veriteľmi. "Súčasne hľadá spôsob ako ukončiť začaté konkurzné konanie a riadne pokračovať vo svojej činnosti na všetkých stavbách podľa dohodnutých termínoch," dodal.
 

Vyberte región